Visit Istanbul

Istanbul - eat like a lokalac, bye like a Pazarac



Balkan Lokantasi   MAP
Eat like a local - Jedi kao lokalac u Istanbulu u restoranu Balkan. Restoran se nalazi blizu glavne tramvajske linije T1 (vidi mapu). Ulica je puna malih restorana a samo u ovom je gužva - ovde jedu lokalci! Restoran je na principu samousluživanja - na ulazu je meni dat i na engleskom. Komplet klopa za dvoje (glavno jelo,salata,slatkiši i cola) je kostala 39 lira ili 6.3 evra ili 748 dinara!. Kurs lire tog 11 novembra 2018 godine je bio 6.15 lira za 1 evro.
Balkan je na TripAdvisoru ocenjen sa 4.5

Robna kuca Morava   MAP
Bye like a Pazarac - Naši ljudi poreklom iz Novog Pazara drže butike u Robnoj Kući  "Morava".
Robna kuća se nalazi u Ordu caddesi (Ordu džadi) - na trasi tramvaja T1- vidi mapu. Poznata je kao mesto gde se povoljno kupuju kožne jakne. Moram priznati da mi se ništa nije  svidelo, pa nisam ništa ni kupio.
Mapa tramvajske linije T1 od stanice Aksaray do zadnje stanice Kabatas

T1 je linija tramvaja koja prolazi pored pomenutih mesta ali i pored Aja Sofije i Plave džamije. Stanice imaju ulazne okretne kapije poput onih u metrou a za ulaz se koristi Istanbulkart.
 Plastična kartica se može kupiti na automatu (Biletmatik) ili na kioscima na ulici (naš slučaj) - platili smo je 8 lira. Karticu može koristiti do 5 putnika- kartica se prinese (ili položi) na označeno mesto, kapija se otvori i sledeći putnik je jednostavno podigne i opet prinese ili stavi na automat.
 Dopuna je jednostavna - u donjem desnom uglu automata (na mestu gde piše Istambulkart) se postavi kartica, automat nešto kaže na turskom i u prorez se ubaci papirni novac (na automatu piše koje se novčanice  mogu ubaciti - samo papirne novčanice od 5, 10, 20 i 50 lira).
Sačekas da nesto  kaže na turskom i uzmeš karticu. To što je rekao je stanje na kartici a ko ne zna jezik 😊, može da pročita na displeju. Takodje, prilikom svakog očitavanja kartice kod ulaska u tramvaj ili metro, na displeju se pojavi cena vožnje (tada je bila 2,6 lira) i preostali iznos na kartici. Ima neka fora da kad menjaš uzastopno prevoz (do 2 sata valjda), da ti je sledeća vožnja malo jevtinija- primetio sam ali nisam baš zapamtio koliki su bili popusti. 
Kratak snimak dopune kartice - sori zbog nepotpunog snimka- ovaj maratonac je nešto mnogo požurio.
Ako baš hoćeš da budeš on a budget, preporučujem posetu Istanbulu za vreme Maratona. Ove 2018 godine 40-ti maraton je održan u nedelju 11.11. Ulice su zatvorene za saobraćaj pa se možeš šetati trasom maratona bez izduvnih gasova automobila. Start je bio na mostu 15 jul a cilj  na Hipodromu
S agencijom ili u sopstvenoj režiji, na budžetu ili luksuzno, busom ili avionom, zbog šopinga ili zbog alve, zbog Aja Sofije ili  Plave Džamije - svejedno. 
Bitno je da
novembar 2018


No comments:

Post a Comment

Komentar: